Чт, 02.05.2024, 13:30
Вітаю Вас Гість | RSS

Цуманський ліцей Волинської області

Меню сайту

Головна » 2019 » Серпень » 30 » ЮВІЛЕЙ!
20:33
ЮВІЛЕЙ!

Маршрут тривалістю 10 років :

ЦУМАНЬ (Україна)- Отинь (Польща)

Такий маршрут вперше був відкритий цуманчанами в 2008 році, коли офіційна делегація селищної ради на чолі з селищним головою Олександром Кобиланом, перебуваючи в Польщі, підписала Угоду, про співпрацю з гміною міста Отинь.

А через рік, 31 серпня 2009 року, в м. Отинь уповноважені представники Спілки шкіл м.Отинь  Любуського воєводства разом  із дирекцією школи ЗОШ I-III ст. смт Цумань підписали Угоду про партнерство та взаємну співпрацю.

       Восени 2010 року загальноосвітня школа I-III ст. смт Цумань гостинно, з хлібом і сіллю, зустріла своїх  польських друзів, офіційну делегацію гміни Отинь.

Українські пісні і танці у виконанні школярів зачарували серця поляків. І наші талановиті діти отримали хороший подарунок – запрошення на фольклорний гмінний фестиваль «Дожинки -2011»

       З 2 по 5 вересня 2011 року група вчителів і учнів ЗОШ I-III ст. смт Цумань відвідали Польщу у складі офіційної делегації Цуманської селищної ради.  Програма візиту була насичена цікавими заходами, незабутніми зустрічами.

       Дорога до Отиня – це понад 20 годин захоплюючої подорожі Польщею, спостереження за ошатними садибами, фермерськими господарствами, містами і селами.

       Першого суботнього осіннього ранку на отинській землі, на території своєї школи,  наших дітей радо зустріли польські ровесники та  як добрих знайомих взяли за руки і повели у класні кімнати.

Швидко подружились діти, з надією підтримувати дружні стосунки в майбутньому.

 Всі заходи в рамках візиту, безпосередні зустрічі між вчителями та учнями шкіл - партнерів сприяли вихованню польських та українських школярів в дусі приязні, толерантності і шанування людських цінностей, пізнанню звичаїв і традицій народів Польщі та України.

       А по обіді директор школи Вєслав Шкляр організував цікаву екскурсію до свого рідного міста. Назавжди запам’ятається ця поїздка до Зеленої Гури , прогулянки старим вечірнім містом, кожна вулиця якого – ніби кімната дивного музею.

А яка радість охопила нас, українців, коли  помітили свій рідний синьо-жовтий прапор на одному з будинків. Це був будинок українського  представника в Зеленій Гурі.
       В неділю яскраве сонце заполонило вулиці містечка Отинь, а центральну площу – святково вдягнені люди : представники влади, місцеві жителі, гості. Тут щасливо посміхались один одному поляки, українці, словаки, німці. Спілкувались, дослухаючись до кожного слова співрозмовника, задивляючись на його національний костюм.

Потім був фестиваль пісні і танцю. Вихованці шкільного танцювального колективу

« Полісяночка» (керівник Оксана Яснеревич) презентували  польській громаді  українську культуру, танці, пісні, музику. Квітка таланту цуманчан виявилась найяскравішою у віночку фольклорного фестивалю – гучні і безперервні оплески супроводжували кожен виступ.

       І за цей крок у європейську спільноту школа висловлює слова щирої подяки колишньому  селищному голові  Олександру Кобилану, місцевому підприємцю і меценату Володимиру Дубу, своїм польським друзям : віце-маршалку Любуського воєводства  Станіславу Томчишину, вуйту гміни Отинь Барбарі Врублевській,  колишньому вуйту гміни Отинь Терезі Качмарек, громадському діячу Малгожаті Філіпяк Буганік. Нині покійний депутат гміни Отинь Петро Трояновський – активний учасник організації нашої співпраці.

Протягом цих десяти років відбулось багато зустрічей представників влади, педагогічних колективів та учнів і в Україні,  і в Польщі. 

В 2014 році учні школи взяли участь у спільному українсько-польському проекті «Сплав по річці Одра на пратвах», що фінансувався польським урядом і відділом культури міста Отинь.

В 2015 році сорок учнів школи , переможців предметних олімпіад, інтелектуальних, художньо-естетичних, спортивних конкурсів і змагань мали можливість відпочити в Польщі у супроводі групи вчителів – наставників.

В рамках цієї співпраці з 2015 року в школі вивчається польська мова за сприяння  депутата Новосольського повіту Зігмунта Мушинські,  громадських діячів, меценатів, підпримців Анжея і Анни Лавнічек та Станіслава Бугай.

Передаємо щирі вітання своїм польським друзям і надіємося на майбутнє співробітництво.

Переглядів: 437 | Додав: teacher | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
НОВИНИ ОСВІТИ
ЗНО -2021

ЗНО 2021: які предмети вибрати та як зареєструватись


Санітарний регламент для шкіл

Санітарний регламент для шкіл: на що звернути увагу


ДПА 2021

Учні 4 та 9 класів складатимуть ДПА у школі


Календар
«  Серпень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Copyright MyCorp © 2024