Пт, 26.04.2024, 09:41
Вітаю Вас Гість | RSS

Цуманський ліцей Волинської області

Меню сайту

Головна » 2017 » Січень » 27 » Ще раз про ЗНО з англійської мови
18:52
Ще раз про ЗНО з англійської мови

Підготовка до ЗНО з іноземних мов має ряд особливостей

Підготовка до ЗНО безумовно трудомісткий та об’ємний процес, який вимагає від старшокласників старанності, концентрації уваги, мотивації та часу, оскільки важливо опанувати не лише теоретичні знання, а й певні навички та вміння.



      Підготовка до ЗНО безумовно трудомісткий та об’ємний процес, який вимагає від старшокласників старанності, концентрації уваги, мотивації та часу, оскільки важливо опанувати не лише теоретичні знання, а й певні навички та вміння. Підготовка до ЗНО з іноземних мов має ряд особливостей. До системи тестових завдань та їх оцінювання щороку вносяться певні зміни, проте сама структура тестів залишається відносно стабільною. Тест складається з трьох частин. Перша – читання, у процесі виконання якої перевіряються вміння абітурієнтів розуміти іншомовні тексти. У тесті пропонують завдання на встановлення відповідності (наприклад, підбір заголовків до частин тексту чи встановлення відповідності між поданими оголошеннями та запропонованими твердженнями), завдання з вибором однієї правильної відповіді з чотирьох, завдання на заповнення пропусків у тексті фрагментами речень чи реченнями. Друга частина – використання мови, яка передбачає перевірку знань граматичного та лексичного матеріалу. Майбутні абітурієнти виконують завдання на вибір правильної відповіді із чотирьох запропонованих. Третє завдання – письмо, яке передбачає розгорнуту письмову відповідь абітурієнта. У тестах минулих років абітурієнтам пропонувалося написати лист (переважно до друга) на основі поданої ситуації. Практика свідчить, що тести складають краще ті абітурієнти, які ретельно готувалися до уроків впродовж усього періоду навчання в школі. Дещо у кращому становищі перебувають також учні спеціалізованих шкіл чи класів, які мають більше уроків на тиждень англійської мови. Якщо ж учень має значні прогалини у знаннях, то за один рік опанувати мову на відповідному рівні може бути досить непросто, адже абітурієнтам потрібно не лише здобути певні знання, але ще сформувати навички і вміння. Наприклад, потрібно не лише знати слово, а й вміти розпізнавати його в тексті, а також правильно вживати. Тож цілеспрямовану підготовку варто починати з 10 класу. У такому випадку можна оволодіти значною кількістю лексичних одиниць, вивчити граматику, навчитися розуміти тексти тощо.

Надзвичайно важливим є чуття мови, а воно розвивається впродовж тривалого проміжку часу. Насправді важко назвати якесь конкретне видання, адже все залежить від рівня володіння мовою учня. До вибору літератури потрібно ставитися ретельно. Доцільно обирати літературу, яка рекомендована Міністерством освіти, а також посібники таких відомих видавництв, як Oxford University Press, Cambridge University Press, Longman, Express Publishing тощо. Також не зайве проконсультуватися з учителем. На жаль, є збірки тестових завдань із помилками у відповідях. Таких видань не багато, але трапляються. Якщо учень готується сам і орієнтується на запропоновані ключі, то вкрай важливо аби вони були правильні. Безумовно, читання книг дуже корисне, адже таким чином читач знайомиться із мовленнєвими взірцями. Книги можливо підібрати відповідно до власного рівня володіння мовою. Йдеться про видання, адаптовані носіями мови до певного рівня. Серед них можна назвати шестирівневу серію адаптованих книг класичної літератури The Oxford Bookworms Library (1 рівень – найпростіший, шостий – найскладніший). Останній рівень містить 2500 слів. Важливо те, що до книг додається аудіодиск. Відтак, можна працювати не лише із друкованим джерелом, але й з аудіозаписом тексту, що сприяє розвитку вмінь аудіювання. Учням з вищим рівнем володіння мовою доцільніше читати неадаптовані книги. При їх підборі теж може знадобитися порада вчителя, адже одних авторів читати легше, інших важче.

 Дуже ефективним є також перегляд фільмів англійською мовою. Для полегшення розуміння можна дивитися фільми із субтитрами. А тим, хто любить музику, можу порадити слухати і перекладати пісні – це збільшує словниковий запас, розвиває вміння аудіювання, чуття мови.     

Загалом кожен повинен сформувати свій стиль вивчення англійської мови, який буде цікавим і ефективним. Тести передбачають перевірку сформованості вмінь читання, письма, а також знання лексичного та граматичного матеріалу. Тестом не передбачено перевірки рівня сформованості в абітурієнтів умінь аудіювання чи говоріння. Проте, вивчення мови – це процес комплексний, і всі види мовленнєвої діяльності (аудіювання, читання, письмо, говоріння) пов’язані між собою. Зрозуміло, що чим краще ви говорите, тим краще пишете. Більше того, школярі вивчають англійську мову не лише для того, аби здати ЗНО, а й для подальшого її використання та вдосконалення. Тому у процесі підготовки до ЗНО не варто зосереджуватися виключно на тих аспектах, які відображені в ЗНО. А от за кілька місяців до тестування доцільно сконцентруватися саме на типових завданнях. Варто також звернути увагу на розширення власного словникового запасу, адже Програмою ЗНО з англійської мови 2016 року передбачено лексичний запас абітурієнтів обсягом 2500 лексичних одиниць. Для кращого запам’ятовування лексику доцільно вивчати у контексті (читаючи текст, виділіть слова, яких не знаєте, але які часто вам зустрічалися; випишіть в словник і вивчіть; намагайтесь використовувати нові слова у мовленні). Для успішної здачі тесту важливо також оволодіти граматичним матеріалом, передбаченим шкільною програмою. Без знань граматики не лише важко написати розгорнуту відповідь, виконати граматичне завдання, але й зрозуміти тексти. Важливо також оволодіти вміннями письма, для чого потрібно писати різні види текстів (есе, статті, листи, вітальні листівки тощо). Отже, слухайте, читайте, виконуйте типові завдання, намагайтеся спілкуватися (у тому числі і з носіями мови).

Переглядів: 436 | Додав: teacher | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
НОВИНИ ОСВІТИ
ЗНО -2021

ЗНО 2021: які предмети вибрати та як зареєструватись


Санітарний регламент для шкіл

Санітарний регламент для шкіл: на що звернути увагу


ДПА 2021

Учні 4 та 9 класів складатимуть ДПА у школі


Календар
«  Січень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Copyright MyCorp © 2024